Parcelhusforeningen Møllely's historie
Møllely, som foreningen ser ud i dag set fra oven
(Kilde: Københavnerkortet 2023).
Parcelhusforeningen Møllely og den gamle mølle
Parcelhusforeningen ’Møllely’ blev stiftet på den første og konstituerende generalforsamling den 3. maj 1918 (Se de oprindelige og stiftende dokumenter under 'dokumenter' fra generalforsamlingen. Billedet viser Amager i 1906, kilde: Københavnerkortet). Foreningen tog navn efter en mølle, som lå ved Amagerbrogade cirka overfor den nuværende SuperBrugs og Føtex.
Foreningen har 34 parceller og et grønt anlæg, der er placeret, som et tværgående bælte med fem huse på hver side af vejene: Dirchsvej, Jansvej, Tønnesvej og Grækenlandsvej (som kun har fem huse på den ene side af vejen).
Vejnavnene er er opkaldt efter de hollandske tulipan-bønner og er alle hollandske drengenavne. Vejnumrene kan findes i Møllelys vedtægter §3. Den tværgående konstruktion skyldes, at den gamle mølle, Kastrup Mølle (se billedet ovenfor og nedenfor over Amager i henholdsvis 1906 og 1933. Kilde: Københavnerkortet), som var det sidste området, der blev udstykket til parceller imellem de omkringliggende naboforeninger Aldershvile og Højbo.
Møllely i den lokale Amager historie
Amager har været tæt befolket siden den ældre stenalder, som talrige bopladsfund langs de gamle kystlinjer og flere sløjfede bronzealderhøjer vidner om. Bispestolen i Roskilde erhvervede i 1167 størstedelen af øen, der blev forvaltet fra hovedgården Borgby syd for det nuværende Tårnby. I 1416 erhvervede kronen under Erik 7. af Pommern Amager, og hele øen var krongods indtil slutningen af 1700-tallet.
I perioden 1515-21 indkaldte Christian 2. 24 hollandske familier til at dyrke grøntsager på Amager for at kunne forsyne hans kone, dronning Elisabeth, med grøntsager. Han overlod dem den sydlige del af Amager, nemlig Hollænderbyen eller Store Magleby (hollandsk Grote Magle Bij), med vidtgående juridiske og økonomiske privilegier. Hollænderbyen udgjorde således en særlig retskreds, Hollænderbyens Birk, hvor byens oldermand (Schouten) dømte sammen med 7 Scheppens, mens de "danske" bønder udgjorde Amager Birk, hvor en kongeligt udnævnt birkedommer dømte sammen med tingmændene.
Bønderne på Amager var reelt selvejere og blev som følge af Københavns udvikling ganske velstående i slutningen af 1700-tallet, især som producenter af grøntsager og tulipaner. På billedet ses hollandske tulipan-bønner, som høster sæsonens tulipaner på Amager (årstal, foto og kilde er ukendt).
Fra slutningen af 1800-tallet blev den nordlige del af øen (Sundbyerne) bymæssigt bebygget og 1902 indlemmet i Københavns Kommune.
Navnet ’Amager’ betegner formentlig oprindelig Amagers sydspids Aflandshage, i betydningen Amagerlandshage. Amager, der udtales ”Ama'r” er en ø i Øresund på 96,29 km² med cirka 216.262 mennesker (1. januar 2022), hvilket gør den til Danmarks tættest befolkede ø. En person der er født eller er bosiddende på Amager, bliver i folkemunde kaldt for en 'amagerkaner'.
I tilfælde af at du har tilføjelser eller rettelser til Møllely's historie modtager bestyrelsen meget gerne ændringsforslag og informationer på info@mollely.dk
Møllely grundejerforening. Opdateret 29. august 2024.